Svea – En läkande vän
Svea – En läkande vän
Hon sprider glädje och stärker självkänslan. Terapihunden Svea är en efterlängtad och viktig besökare på Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus där hon har vunnit många hjärtan och tillsammans med sin matte Annika gör en stor insats för svårt sjuka barn.
Svea är en certifierad terapihund och en sju år gammal engelsk springer spaniel. Som terapihund ingår hon i gruppen sociala tjänstehundar. Det betyder att de arbetar mot tredje person med sin förare. Deras närvaro har visat på flera positiva och läkande effekter inom vården, vilket är en av anledningarna till att Insamlingsstiftelsen finansierar Svea som ett komplement till barnens medicinska behandling. Som regelbunden besökare på både lekterapin, BUP Slottis (korttidsboende)och BUP-akuten möter Svea tillsammans med sin matte Annika många barn i svåra situationer och med olika behov.
– Det är viktigt att vara inkännande i mötet, vi arbetar alltid utifrån den individuella personens förutsättningar och behov när vi träffar patienterna. En del barn vi möter är väldigt sjuka, då kan det räcka med att man sitter och gosar med Svea.
Att få känna närhet och klappa Svea kan vara precis det som behövs. När man klappar en hund så utlöses ”må bra” hormonet oxytocin som ger en lugnande inverkan. Andra barn kanske vill titta på Svea när hon gör olika tricks, eller själva delta genom att till exempel kasta en boll eller ropa på Svea. Att låta barnen interagera tillsammans med Svea fungerar också motiverande och stimulerande. Det kan handla om motorik eller att lära sig att sätta gränser. När de fokuserar på hunden kan de glömma sig själva och sin sjukdom en stund, berättar Annika, terapihundsförare.
Ger ovillkorlig kärlek
Annika och Svea möter också mer aktiva och friska barn så som syskon på lekterapin. I det mötet kan barnen få göra lite mer uppletande och olika former av små kommandon och kroppsagility så som att till exempel låta hunden få gå igenom benen.
– Att få ge Svea små kommandon och se att hon lyder dem gör att de också får känna sig viktiga och delaktiga vilket stärker deras självförtroende och självkänsla och gör att de känner sig älskade och sedda. Fokus är inte så mycket på sjukdomarna, utan man ska få släppa det här jobbiga som man har runt omkring sig och bara fokusera på hunden som ger ovillkorlig kärlek, säger Annika.
För dem som tillbringar långa perioder på sjukhuset blir Sveas besök lätt något att se fram emot och något som bryter tristessen. Hon motiverar också till att må bättre. Hennes närvaro skapar ett lugn och en längtan efter att träffa Svea igen. Annika har under sin tid på BUP varit med om att träffa barn som inte ätit eller talat på veckor, men som efter ett möte med närhet till Svea har börjat känna hunger igen och öppnat sig för samtal. Det är som att Svea bryter negativa mönster och beteenden och hjälper barnet att slappna av. Både på BUP och på lekterapin är personalen väldigt nöjda. De ser att barnen glädjer sig åt att träffa Svea och har berättat att barnen de mår bättre och glömmer att de har ont. Svea har också visat sig vara särskilt bra för patienter med autism.
– Vi har märkt att koncentrationen och förmågan att behålla fokus under en längre stund har förbättrats avsevärt efter ett möte med Svea. Autistiska barn upplevs som mer närvarande, lugnare och gladare. Även föräldrarna har påpekat skillnaden. Ångestnivån sjunker betydligt i mötet med Svea, berättar Catrine Villiamsson, sjuksköterska på Slottis. Ungdomarna blir glada av djur. För vissa patienter är Svea den som har betytt mest för dem under deras tid på BUP/Slottis, fortsätter hon.
Nya möjligheter med terapihund
Då Sveas besök har varit så lyckade och gett så goda resultat finns tankar om hur man skulle kunna utveckla besöken med Svea.
– En önskan hade varit att i framtiden ha möjlighet att komma in på Sjukhuset så att fler barn får träffa Svea, säger Annika. Idag råder dock restriktioner vad det gäller att föra in husdjur på sjukhus främst med hänsyn till allergiker.
– Jag är noggrann med rutiner kring hygienen. Träffarna på lekterapin sker alltid i Lydias Trädgård. Inför varje möte tvättar jag Svea och rengör hennes tillbehör noggrant. Jag håller henne också alltid kopplad, de som inte vill hälsa ska inte behöva göra det, berättar Annika.
– Vi på Slottis har låtit ungdomarna ge lättare massage på Svea, det är något vi skulle vilja vidareutveckla för att bli en regelbunden aktivitet. Att våga vara nära ett djur kan innebära att man också vågar vara nära människor, vilket skulle kunna bli en betydelsefull del i behandlingen, säger Catrine Villiamsson. Med utökade besökstider av Svea skulle de också kunna göra längre utflykter till skogen, avslutar hon.
Sveas utbildning till terapihund
Annika och Svea är medlemmar i Skandinaviska vård- och terapihundsföreningen. För att få arbeta som terapihund krävs utbildningar och mycket träning. Men allra först görs lämplighetstest på hunden. Det är viktigt att det är en trygg och stabil hund som inte blir rädd. Den ska klara av att klappas och tåla höga ljud och inte dra sig undan. Hunden ska tycka om att vara med människor och gilla att bli klappad.
Tillsammans har de gått terapihundsutbildningen på Hundens Hus och de går just nu en vidareutbildning på Svenska Terapihundsskolan, som också har besök och terapihundsutbildning. Där utbildas Svea till fadder och read (läshund). Utbildningarna är godkända av den Skandinaviska Vård- och Terapihundsföreningen. I utbildningen ingår bland annat positionering, att lära sig att hälsa fint, apportering, stadga, kunna trix samt praktik och specialarbete för att bli certifierade. Man lär också hunden att hantera rullstolar och klara av starka dofter. Hund och förare jobbar ihop som ett team.
Insamlingsstiftelsen arbetar för att göra vistelsen på sjukhuset roligare. Här kan du läsa mer om vad insamlade pengar går till.</a>
Vill du också vara med och sprida glädje? Här kan du enkelt bidra genom att skänka en gåva