Vårkänslor på Barnfysiologen
Vårkänslor på Barnfysiologen
Grönska och värme mötte besökarna när Insamlingsstiftelsens Fundraising Manager, Tomas Gedda förklarade Barnfysiologen officiellt invigd den 26 februari.
Förutom avdelningspersonal var projektets sponsorer, Tamro och Odd Fellow på plats liksom representanter från arkitektbyrån White. Tillsammans skålade de för ett bra arbete och en positiv förändring i vårdmiljön.
Det är ett väntrum, två behandlingsrum och en toalett som har renoverats under temat vår och sommar. De två årstiderna kompletterar behandlingsrummet Isviken med årstiden vinter som invigdes redan 2011.
I det nya väntrummet, som också kallas för Våren i parken kan patienterna koppla av en stund i gröna soffor innan mötet med doktorn. För de små finns huset i parken där mat kan lagas på en liten spis. Barnens ritade teckningar kan hängas upp i galleriet och bli en del av interiören.
Det är arkitektbyrån White och tjejerna Mikaela Åström Forsgren, ljusdesigner och Johanna Augustsson, inredningsarkitekt som står bakom inredningskonceptet med hjälp av personalens input och idéer. De har tänkt på detaljerna för att förhöja känslan av att man befinner sig i en grön oas.
– Det första som möter besökaren som kommer in på avdelningen är klädhängaren. Den är formad som ett träd med gula och röda knappar som kan liknas vid blommor eller frukter, berättar Mikaela och Johanna.
Behandlingsrummet Vår på blomsterängen fortsätter årstidstemat. Grönt och fräscht är upplevelsen och här finns sittplatser för familjen och böcker för de små. Taket hamnar ofta i fokus för patientens blickar och därför har man arbetat med belysningen för att skapa en känsla av att solens strålar försöker leta sig in genom grenverket.
En vårdmiljö som hjälper patienten att slappna av
Personalen på avdelningen berättar att förvandlingen av rummen har tagits emot positivt av patienterna. Man har lyckats förmedla den drömlika känslan och förflytta uppmärksamheten mot omgivningen.
– En patient som fått ett stick i ett kärl under behandling utbrast plötsligt – Malin, det känns som att jag ligger i en rabatt, berättar Malin Arnell, Biomedicinsk analytiker på Barnfysiologin och en av initiativtagarna till projektet.
– Vi ville skapa något där patienterna kunde drömma sig bort. Man ska känna solen och värmen fortsätter kollegan Birgitta Palmgren, som visar nästa behandlingsrum, På stranden, som representerar sommaren.
I detta rum möts besökaren av böljande sanddyner, vass och sköna vågor. Detaljer som fiskar och snäckor pryder väggarna och den gula färgen för tankarna till ett soligt paradis.
– Det här rummet är tänkt att även passa de äldre barnen och ungdomarna.
Alla ska kunna trivas här inne, även föräldrarna, säger Birgitta och Malin som båda varit med och tagit fram idéer till de nya rummen.
Sponsorer som tänker med hjärtat
Hela projektet har kunnat möjliggöras tack vare Insamlingsstiftelsens sponsorer Odd Fellowlogen, nr 10 Viktor Rydberg och Tamro.
Odd Fellow Orden är en världsomspännande organisation med gamla traditioner. I Sverige bedriver de en betydande humanitär verksamhet i form av olika biståndsprojekt. Rörelsen delar varje år ut pengar till olika ändamål. Odd Fellow står för medmänsklighet och människokärlek och kallar sig för ”Den etiska orden”.
– Vi har en historia som sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Redan då skapades de fyra budord som sedan dess har varit Ordens huvuduppgift; Att besöka de sjuka, hjälpa de nödställda, begrava de döda och uppfostra de föräldralösa, berättar Ex Övermästare Thord Axelsson från Logen nr 10 Viktor Rydberg i Stockholm.
Tamro, som är Sveriges största läkemedelsdistributör började redan år 2006 att stötta Insamlingsstiftelsen. Några år senare beslutade även personalen att skänka sina julklappspengar och på så sätt öka engagemanget för de sjuka barnen.
– För oss är det oerhört viktigt att jobba med något seriöst. Vård och barn ligger oss varmt om hjärtat, säger Lars Schenatz, verkställande direktör för Tamro.